torsdag 30 december 2010

Nyårsmat


Jag kommer inte att laga någon mat i nyår för jag kommer att vara i ett sånt här skönt rum i Gothia Towers i Göteborg!



Och där tänker jag äta en sån här god räkmacka och skölja ner den med mousserande vin. Läs mer om Gothia Towers berömda räkmacka HÄR


Och bilderna har jag lånat på deras hemsida som jag länkar till ovan..


tisdag 28 december 2010

Ny kompis i köket


Valios Smetana. Såååå mycket godare än vanlig Crème Fraiche. En helt annan syra, en helt annan krämighet. Finns i laktosfria sortimentet, men låt inte det skrämma dig. Lova att prova!

fredag 24 december 2010

God Jul



En riktigt God Jul önskar jag alla mina läsare. Nu ska jag koka grönkål..

onsdag 22 december 2010

Färgklick på ostbrickan

Osten till höger ser kanske farlig ut men det är den inte.
och den är väl snarare orange än röd. Färgen kommer från Annatto och är alltså helt naturlig. Smaken är mild och lite nötig.

Det andra är en vanlig engelsk Stilton som jag gillar för att den är lite krämigare än andra mögelostar utan att för den skull vara tristare i smaken.


söndag 19 december 2010

Snöbollar - Vita Mozartkulor


Frasig rostad cocos, vit choklad, nougat och marsipan. Kan det bli godare..

Du behöver:


200 g mandelmassa
2 st Dubbelnougat

2 dl cocosflingor
1 msk florsocker
1 tsk vatten

200 g vit blockchoklad

Dela varje Dubbelnougat i 16 bitar. Dela upp mandelmassan, enklast är att köpa en 200 grams "korv" och skära i tunna skivor. Då blir det någonstans mellan 25 och 28 skivor. Lägg en nougatbit på varje, nyp ihop och rulla kulor.

Ta fram en stekpanna och mät i cocosen, sockret och vattnet. Blanda noga och rosta sedan cocosen under omrörning tills den fått fin färg. Slå upp på tallrik och låt svalna.

Smält chokladen och doppa kulorna däri och rulla dem sedan i cocosflingorna. Förvara i godisburk i kylen. Mums, mums.

torsdag 16 december 2010

Julköttbullar 2010



Nu börjar det bli svårt att variera sig och jag är faktiskt nöjd med de övriga årens. Men det blev ändå en annan smaksättning i år. Fast ganska snäll. Och en sak är säker, de är superlättrullade!

Helst om man gör som jag började med i fjol; spritsa strängar med spritspåse utan spritsmunstycke, dela i lika stora bitar, rulla.

0,75 dl vispgrädde
0,75 dl creme fraiche
0,75 dl vatten
1 dl ströbröd
2 msk worchestershiresås
1 msk sirap
2 msk fransk senap
1 sor gul lök(finfinhackad, stekt gyllene och mjuk i smör)
2 tsk salt
0,5 tsk malen vitpeppar
1 ägg
1 kg blandfärs

Blanda vatten, grädde, cf och tillsätt därefter ströbrödet. Låt detta svälla. Blanda sedan i övriga ingredienser. Blanda noga, gärna i matberedare. Rulla bullar. Stek. Färdigt!

söndag 12 december 2010

Ny söndagstradition


Nu har vi bytt fik på söndagar. Efter en ordentlig promenad i kylan är det härligt att trilla in på Why not café vid citadellet. Helst om platserna vid den värmande brasan är lediga. Det var de idag..

Kolhydratsfrosseri!




Jag har lyckats gå ner åtta kilo, hittills, genom att undvika kolhydrater men då och då frossar jag och maken. Som i fredags då vi åt rårakor..igen. Det var typ fjärde gången sen augusti som jag åt potatis. Och till efterrätt moffade vi i oss Toblerone pannacotta. Mums!

lördag 4 december 2010

Fredagkväll med antipasti och glögg

Det här är så gott. Några utvalda charkuterier och marinerade grillade grönsaker. Grönsakerna lägger jag på en plåt under grillelementet. Det går fort och efter 5-7 minuter är det dags att ta ut och vända och kontrollera. När grönsakerna är lagom mjuka läggs dem över i en form och så ringlar man olivolja över samt flingsaltar och pepprar. Citron över om man vill, eller balsamico..serveras kallt eller ljummet.


En klassiker i juletid. Glöggen är Blossas romspetsade. Osten heter Rossini och är en blåmögelost som lagrats i Italienskt Passitovin. Mycket läcker..

fredag 3 december 2010

Tips inför julbaket!


Årets hemmakonditor har en jultävling dit man kan skicka in sina bästa julrecept. Men vill man nu inte tävla så kan man ju alltid titta IN och frestas av alla goda recept. Gör det!