söndag 29 mars 2009

Hummersoppa


Det här är nästan som att koka soppa på en spik fast godare. En skruttig fryshummer räcker till fyra. Och så besvärligt är det faktiskt inte. Bara hummern är rensad går resten som en dans.

Till fyra pers:

Fond:

1 tinad fryst hummer
1 morot i bitar
1 lök i bitar
några dillkvistar
1 fiskbuljongtärning
1 msk tomatpuré
5 dl vatten

Rensa hummern och släng bort inälvorna där bland annat gallan sitter, den kan ge soppan besk smak. Försök att få klorna så hela som möjligt, de blir tjusiga till garnering. Lägg in köttet i kylen. Fräs skalen i lite olja och tomatpurén. Slå på vatten och lägg i övriga ingredienser. Låt koka under lock en halvtimme. Sila då ifrån skalen och låt fonden koka ihop till 4 dl vätska.

Soppa:

4 dl hummerfond
2 dl vispgrädde
2 msk Heinz chilisauce
salt, Tabasco
en rejäl skvätt Cognac

Koka ihop allt. Smaka av med salt, Tabasco och Cognac. Hacka ner hummerköttet och tillsätt när soppan är riktigt het. Servera genast med en klick crème fraiche och en halv hummerklo. Kungligt gott.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mums, god var den! Tack för en underbart god middag! Y och M