tisdag 17 februari 2009

Stekt lax och grönsaksgratäng


Gratäng är ju bara så gott men jag saknar inte potatis, det finns så många andra grönsaker som kan användas. Den här gången blev det gröna bönor (3,2 g/100g) och skärbönor men det är lika gott med blomkål (2,1 g/100g) och boccoli (2,7g/100g) eller varför inte kålrabbi (4,4 g/100g)? Inom parentes kolhydratinnehållet. Ni som äter kolhydrater kan använda er av detta mindre feta recept.

Grönsaksgratäng

400 g valfria grönsaker (se ovan)

Sås

2,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
4 dl riven ost
2 äggulor
1 helt ägg
salt, peppar

Blanda grädde, fraiche och ost. Låt koka upp så osten smälter. Smaka av med salt och peppar. Rör i äggen ett i taget. Koka inte mer. Lägg de lagom kokta grönsakerna i en form. Slå på såsen. Grädda i ugn 225 g ca 15 min tills gratängen fått fin färg.
Jag serverade gratängen ihop med stekt lax men det är gott med bacon, fläsk, isterband eller korv också.

Inga kommentarer: