onsdag 24 december 2008

God Jul kära läsare


Tänk att det blev färdigt i tid i år också. Nu väntar vi bara på gästerna.

tisdag 23 december 2008

Kaktusmarmelad och E120



Jag är ju nyss hemkommen från Fuerteventura där jag åt en massa god mat. Tyvärr hade vi otur med vädret men maten var väldigt god och det fanns gott om vällagad lokal mat. Bland annat fanns det en churreria med underbara churros, faktiskt de godaste jag ätit på åratal.

Med mig hem från resan köpte jag en liten burk kaktusfikonmarmelad. Egentligen var den inte speciellt god men färgen var alldeles underbar. De färska kaktusfikonen var heller inte speciellt goda utan innehöll mest kärnor och hade en färg som påminde väldigt mycket om rödbetans.

På kaktusen lever även den lilla lusen som ger oss färgämnet karmin=E120. Den som tycker det är intressant att diskutera tillsatser i mat kan besöka den här mannen. Skrolla på sidan så hittar du diskussionerna.

söndag 21 december 2008

Slätstruken knäck och nötbräck


Maken gillar inte att ha mandel i knäcken. Därför fick han fina slätstrukna tråkiga knäckar medan jag festade loss med en nötblandning bestående av macadamianötter, valnötter, hasselnötter, mandel, cashew och pecannötter. Jag rostade nötterna och blandade dem med halva knäcksmeten. Smaskens blev det!

Förresten var all vispgrädde slut på Willys idag så jag kokade knäck på Crème fraiche. Det gick alldeles utmärkt.

fredag 19 december 2008

Julköttbullar 2008


Årets recept är en saftig liten bulle som nog lär slinka ner tillsammans med en snaps eller två den 24:e. Egentligen kan jag vara utan köttbullar till jul men jag gör dem för makens skull och för att det är kul att hitta på nya smaker varje år.

2008 års bullar

1 kg blandfärs
100 g bacon
1 stor gul lök
1 dl grädde
1 ägg
1 dl havregryn
1 tsk kryddpepparkorn
½ tsk malen vitpeppar
1 msk colemans senapspulver
1 msk salt
1 msk honung

Börja med att skära baconet i bitar och köra det till en massa i matberedaren. Skala och hacka löken och bryn den försiktigt i lite smör. Blanda ner den avsvalnade löken, havregrynen och grädden med baconet och kör en stund. Låt dra 5 min. Stöt kryddpepparn fint i mortel. Tillsätt alla kryddor samt honung till baconsmeten och därefter köttfärs och ägg. Blanda noga. Sedan är det bara att rulla bullar och steka på valfritt sätt. Exempelvis i ugnen.

Saffranskaka med hallon och vit choklad


Det har varit lite mörkt på sista tiden. Både ute, inne, i mitt hjärta och i mitt sinne. Men nu börjar det att ljusna.

För att gottgöra mitt dåliga engagemang med bloggen bjuder jag på den godaste kaka jag kunde hitta på. Saffran får stå för julkänslan men även för ljuset som börjar spira. Hallonen står för hoppet, hoppet om att allt ska bli bra och för att det kommer en sommar igen. Den vita chokladen symboliserar kärleken. Kärleken till mina närmaste, kärleken till maten och kärleken i största allmänhet.

Tänk på det när du tar första tuggan.

Recept

200 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vanilj
1 tsk bakpulver
2, 5 dl vetemjöl
1 kuvert saffran
2 dl frysta hallon
50 g grovhackad vit blockchoklad

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver, vanilj och saffran. Blanda noga. Slå upp i smord bröad form med löstagbar kant. Strö över hallonen och tryck ner dem lite flörsiktigt i kakan. Strö över chokladen. Grädda i 200 grader ca 30 min. Den ska vara lite blöt i mitten. Servera den avsvalnad och jag tycker inte den behöver något ytterligare tillbehör.

Julrecept

Kära läsare. För att göra det lite enklare för er har jag samlat alla recept med julanknytning under rubriken JULIGT. Håll till godo. Det kommer mera.

tisdag 16 december 2008

Pepparkaksbiscotti

Vafals! Hinner du inte baka pepparkakor till jul!? ORKAR du inte baka pepparkakor till jul!! Lugn, lugn det gör inte jag heller, inte ens med färdigköpt deg.

Jag bakar biscotti istället och jag lovar, det doftar lika gott fast det är tjugo gånger enklare.

Dessutom är alla sorters biscotti vansinnigt vanebildande och borde förbjudas.


I alla fall om man vill hålla vikten.

Recept på ca 30 st juliga biscottisar

2 ägg
1,75 dl farinsocker
1 dl hel mandel
3 tsk pepparkakskrydda
0,5 tsk bakpulver
ca 4 dl mjöl

Blanda ägg, socker, mandel och krydda. Ta i 1 dl mjöl blandat med bakpulver. Ha sedan i lite mjöl i taget tills degen känns fast. Olika ägg är ju olika stora så ta det lite lugnt med mjölet. Degen blir ändå aningens klibbig i slutänden och det ska den vara.

Dela degen i två bitar och rulla ut dem till ca 2 dm långa rullar på mjölat bord. Grädda på bakplåtspappers klädd plåt 175 grader i 15-20 min. Sänk ugnen till 100 grader och ta ut plåten. Skär biscottin i sneda skivor ca 1 cm tjocka med vass kniv. Sprid ut dem på plåten och torkbaka dem nån timme tills de är alldeles hårda.

Nu är julen räddad :)

söndag 7 december 2008

Pistagenötkakor med kryddnejlika och apelsin


En söt liten pralinkaka med riktig julsmak.

200 g naturella, färska pistagenötter utan skal
2 dl strösocker
2 ägg
2o st hela kryddnejlikor
skal från 1 apelsin

Mal pistagenötterna i mandelkvarn tilsammans med nejlikorna. Blanda med socker, ägg och apelsinskal. Spritsa ut små kakor på bakpappersklädd plåt. Baka ca 8 min i 200 g ugn.

onsdag 3 december 2008

Chicken fajitas


Det här är faktiskt riktigt bra vardagsmat. Det kanske är att ta i att dricka starköl till men vad sjutton, det är ju så gott med en svalkande Corona till het mat. Nu är kryddningen i receptet anpassad till att passa alla familjemedlemmar men det är fritt fram att sjutsa på med Tabascon!

Och snälla, glöm alla färdiga kryddmixer när det kommer till texmex mat. Jag hittade en bra artikel i Aftonbladet om alla hemska tillsatser i mixerna. Smaklig spis.

Detta behöver du:

2 stora eller 3 små kycklingfiléer
3 paprikor i olika färger
2 rödlökar

1 dl chilisås (typ Heinz)
1 dl vatten
1 lime, det rivna skalet+ saften
1 tsk malen spiskummin
½ tsk salt
2-3 krm liquid smoke
tabasco efter tycke och smak
svartpeppar

Strimla grönsakerna och stek dem precis mjuka i lite olja. Strimla kycklingfilén och stek även den i lite olja i en egen panna. Krydda med saltet och malen svartpeppar. Blanda grönsaker och kött. Tillsätt övriga ingredienser och låt allt bli varmt. Servera med små eller stora tortillabröd, sallad och gräddfil eller créme fraiche. Även guacamole smakar gott till.