söndag 5 oktober 2008

Äppelgottar

Jag läste om torkade äppelringar hos Nässelblom och Choklad, och blev så sugen. Det måste väl vara världens billigaste och nyttigaste godis? Jag kom att tänka på att när jag var liten brukade mamma torka äppelklyftor och de kallade vi äppelgottar. Inte förrän idag kom jag på att det är ett gotländskt uttryck. Men så har jag ju inte tänkt på äppelgottar på åratal. Om jag inte minns fel brukade mamma lägga klyftorna i gamla kasserade nylonstrumpor (förhoppningsvis rena!!) och hänga dem på elementet tills de torkat. Syrran, du borde väl minnas??

5 kommentarer:

Marsala sa...

Jupp. Fast strumporna var rena och inte så elastiska som dom som finns nu.
Gottarna blev bruna och hårdare än köpta ringäpplen. Jag plockade ut dem med minst "fnas", dvs skal och rester av kärnhuset.
Jag brukar köpa ringäpplen att ha som mellanmål, när jag är ute. Äppelgottar hade varit bättre, för det är inte lika lätt att föräta sig (blodsocker) på dem.

Marsala sa...

Hon gjorde pärongottar oxå. Men det var blä, som alla andra päron! :-)

Nässelblom och choklad sa...

Kul att du blev inspirerad. Visst är det ett bra godis. Härligt ord - äppelgottar. Kul att höra om dem.

Kinna Jonsson sa...

vilket roligt tips! Det måste jag pröva - alltså det med strumporna. Jag ska torka både päron och äpplen och ha till bla fruktkräm.

Marsala sa...

Hehe! Kul om det ligger nylonstrumpor på elementen i halva Sverige nu!