fredag 9 februari 2007

Mat för lata mammor


Space babe efterlyser fler recept för lata mammor. Här kommer några stycken.
Köttfärs och är ju både billigt och lättlagat och något de flesta ungar gillar. Tonfisk på burk är också gott och billigt. Jag kör några recept av varje idag.

Tacopytt 4 pers

500 g blandfärs
1 påse tacomix
1 liten burk majskorn
Tärnad potatis från frysdisken eller 4 portioner pasta(skruvar eller liknande blir bäst)

Stek färsen i lite olja, blanda i kryddmixen, tillsätt potatis och stek tills den är varm alternativt blanda i pastan, tillsätt majsen. Servera med ketchup.

Storbiff 4 pers
Inget nytt under solen men väl värld att påminna om.

500 g blandfärs
Kryddor

Gör en enda stor biff av färsen, typ lika stor som stekpannan. Krydda med valfria kryddor. Stek i olja. Skär i bitar vid serveringen.
Servera med pasta eller klyftpotatis(finns också i frysen för den verkligt lata), tsatziki, salsa, eller tomatsås till eller pulversås.

Köttfärssoppa
Favorit bland dagisungarna.

500 g blandfärs
2 morötter
½ purjolök
1 hönsbuljongtärning + ½ liter vatten
Tomatpuré 0,5-1 dl
Lite kinesisk soja
Salt, peppar, paprikapulver

Man behöver faktiskt inte alltid bryna färsen. Koka upp buljongen, tillsätt tomatpuré beroende på hur tomatigt du vill ha det. Riv morötterna grovt och strimla purjolöken. Släng i allt i grytan och vispa ett tag så färsen blandar sig. Krydda och låt koka ca 15 min. Späd eventuellt med mer vatten. Smaka av.

Tonfisksås 3-4 pers
Servera med pasta

½ purjolök
1 burk krossade tomater
1 burk tonfisk, bitar, i vatten
1 burk creme fraiche (2 dl)
Salt och peppar
Fräs på purjolöken lite i olja. Tillsätt övriga ingredienser. Koka ihop ett tag. Färdigt.


Tonfiskgratäng 4 pers

4 portioner kokt ris
1 purjolök
2 burkar tonfisk, bitar, i vatten
1 paket hollandaisesås
Dill

Smörj en ugnsform. Stek purjolöken mjuk. Tillaga såsen efter anvisningar på paketet men gör den aningen lösare ( späd med vatten eller mjölk), tillsätt lite finskuren dill i såsen.
Bottna formen med riset, sedan tonfisken, purjolöken och såsen. Gratinera i ugn 225 grader 10-15 min. Ps. Ris går bra att frysa och ha till såna här rätter, då går det riktigt snabbt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för din toppenblogg. Hittade den idag. Och den hamnade direkt bland favortiterna. :) Hoppas du har en toppenhelg!